Aktuellt

Mera aktuella saker om oss hittar du på Facebook.

Yle Fem: Efter Nio 13.2.2017

I dagens häktiska värld är det ofta svårt att vara motiverad. Rutinerna styr vardagen. Hur ska vi hitta vår inre drivkraft?

Yle Areena

Intervjun med Christine Suvanto börjar 20:15

Västra Nyland 4.5.2016: Alla kan nå sin maximala potential

Coaching handlar för Christine Suvanto om att göra, handling är det som ger resultat. Det är som med bakning, man måste göra muffins för att få muffins. Det räcker inte med att läsa receptet.

- Många tror att man kommer hit för att prata och visst gör vi det ibland. Men det är du som kavlar upp ärmarna och bestämmer hur stora steg du är beredd att ta. Jag har inget trollspö, säger Christine Suvanto som startade företaget Positive Life Solutions för fyra år sedan.

Hon befann sig då i en livssituation där arbetet som HR vid Assistor Oy Ab kändes otillfredsställande. Från att ha arbetat med organisationsutveckling och välmående övergick plötsligt uppgifterna allt mera till att delta i samarbetsförhandlingar, att rasera det som tidigare byggts upp.

- Då sjunde ronden av samarbetsförhandlingar skulle börja blev det för mycket. De här människorna betydde så mycket för mig. Det var då en liten tanke började gro i mig att jag i stället skulle starta mitt eget företag.

I vårt västra grannland har begrepp som mental träning och coaching varit trendigt redan länge. På marknaden finns det utöver seriösa utövare också en mängd mindre seriösa kurser och yrkesutövare. Det har funnits allt från fiskdiskcoacher till nagelcoacher och Suvanto ville undvika att hamna i den genren.

- Det kändes väldigt viktigt att det jag erbjuder bottnar i något kvalitetssäkrat, att det inte är något flum.

För hennes del föll valet på International Coach Federation (ICF), som är världens största paraplyorganisation för yrkescoacher med över 20 000 medlemmar världen över. Coachcompanion är ett av de få utbildningsföretag i Finland som är ackrediterat av ICF att själv diplomera och certifiera coacher.

Lärdom inte misstag

I dag har Suvanto ensamrätt på Coachcompanion i Finland och det som startade med en kurs på tio personer, har i dag hunnit växa till sig till en skara på cirka 130 personer. Företaget har sitt huvudkontor i Hangö, men också ett litet kontor i Helsingfors.

Folk utbildar sig till coach av väldigt varierande orsaker.

- En del kommer för att de vill arbeta som professionella coacher, vissa önskar personlig utveckling och en del arbetar i förmansställning och behöver ett coachande förhållningssätt.

Suvanto säger att det under de senaste åren skett en stor förändring i hur finländare förhåller sig till kurser i personlig utveckling. I dag uppfattas det som populärt och något positivt. Tidigare har samhällsattityden mera varit att man ska klara sig själv, att ensam är stark.

Men att misslyckas är fortfarande något av tabu i det finländska samhället, rädslan att någon ska tycka att man inte duger som man är.

- Det bottnar givetvis i en dålig självkänsla. I min värld finns det inga misslyckanden, bara lärdomar. Om vi kan se misstag som erfarenhet för framtiden, kan vi vara snällare mot oss själva och våga mera.

Att se den stora gubben

I korthet går coaching ut på att se människor växa. Men Suvanto är noggrann med att betona att det inte handlar om att "trixa" med hjärnan, att det varken är sjukvård eller terapi.

Hon skissar upp två streckgubbar på skrivtavlan, en liten och en stor. Hon pekar på den lilla och säger att många känner sig som den lilla människan, trots att det i varje människa finns så mycket outnyttjad kapacitet. Då vi i skolan ofta mäter intelligensnivån, ligger fokus här på vilken typ av intelligens någon har. Alla är intelligenta, det gäller bara att se hur.

- Alla kommer inte att bli Einsteins eller OS-medaljörer, men alla kan nå sin maximala potential.

Samma gäller för arbetsmarknaden.

- Om jag som chef inte ser den "stora gubben", din potential, då ska jag inte vara din chef.

Vägen inte målet

Ambitionen är att få varje klient att skissa fram en konkret målbild, också om vägen dit inte alltid går käpprakt. Men om man har klart för sig i vilken riktning man önskar gå, är man kanske villig att ta en litet svårare väg.

- Vi gör ju dagligen massor med val, både medvetet och omedvetet. Om målet är klart och tydligt fattar man per automatik de rätta besluten och energi frigörs till andra saker.

Suvanto berättar att det hänt att hon tillfrågats av otåliga klienter hur hen snabbare kan nå sitt mål.

- Om du tar längre steg kommer du snabbare till målet, om du tar snabbare steg kommer du fortare fram - och om du tar längre och snabbare steg går det ännu fortare. Det är viktigt att var och en själv avgör hurdana steg man är villig att ta. Men målet i sig är kanske inte alltid det viktigaste.

Vägen, färden mot målet har också en funktion. Ibland ändras målbilden under resans gång. I grunden handlar det om att vidga sin trygghets- och bekvämlighetszon.

- Alla vill vi vara friska. Men vad vill vi utöver det? Vad får dig att hoppa ur sängen på morgonen? Vad får det att kännas som att solen skiner, trots att den kanske ligger inbäddad i moln?

Till hösten planerar Suvanto starta upp ett välgörenhetsprogram med gratis coaching under namnet Barefoot coaching. Tanken är att behövande kan anhålla om fem gratis sessioner som erbjuds av en Coachcompanion-utbildad coach.

- Det kan vara pensionärer, elever, arbetslösa, ja nästan vem som helst. Vi vill verkligen dela med oss och vara med och göra skillnad, säger Suvanto.

https://www.vastranyland.fi/artikel/alla-kan-na-si...

HBL: Christine Suvanto FSI:s vice ordförande

Christine Suvanto har valts till vice ordförande för Finlands svenska idrott.

Suvanto är ordförande för Svenska Finlands idrottsförbund och därmed bekant med verksamheten. SFI omfattar cykling, friidrott, kraftidrott och simsport.

Suvanto har varit aktiv i friidrotten som tränare och ordförande för Hangö IK:s friidrottssektion i kring 15 år. Hon är också friidrottsdomare och jobbat i VM 2005, EM 2012 och i många Finland-Sverige-landskamper.

- Att röra på sig ska vara mångsidigt, glädjefyllt och en rättighet för alla oberoende om man satsar på en tävlingskarriär eller om man vill röra på sig för att det är roligt. För det behövs resurser både i form av rena pengar, personer som engagerar sig och kunskap och här spelar FSI en viktig roll, säger Suvanto i ett pressmeddelande på onsdagen.

FSI är en centralorganisation för idrott och motion på svenska i Finland.

http://hbl.fi/sport/2016-01-20/786351/christine-suvanto-fsis-vice-ordforande

ParCoaching-kurs i Hangö 8-10.1.2016

Ett bra förhållande kan alltid fördjupas och bli bättre. I Parcoaching fokuserar vi på det positiva i ett förhållande. Vi upptäcker och ser varandras styrkor, bekantar oss med våra egna och partnerns värderingar, önskemål och drömmar. I ett harmoniskt förhållande tillåts båda parter att växa, utvecklas, att leva och vara sitt bästa jag. Parcoachingen ökar förståelsen för varandra.

Pris:  890 euro/par (för- och eftermiddagskaffe ingår)

Tidtabellfre 18: - 21:  lör 10: - 18:  sön 10: - 15:30


Nya utrymmen i Hangö

Positive Life Solutions har flyttat in i nya utrymmen i Hangö på adressen Bangatan 12-14.

Nu kan vi erbjuda allt på samma ställe; individuell coaching, parcoaching, gruppcoaching, coaching utbildningar, SDI kartläggningar

Välkomna in

Utbildning:

Det Coachande Ledarskapet i daghemmet/skolan
Arrangör Helsingfors Universitet / Palmenia 

Respons nr 2 - 2015

YLE: Live coaching i Efter Nio 9.2.

Se på Areena när Christine coachar programledare Mårten Svartström.

Dessutom intervjuas Lindah Kesti hur hon med coachings hjälp uppnådde svart bälte i Taekwondo. Lindah går själv utbildningen till Professionell Coach (ICF).

http://areena.yle.fi/tv/2415834

YLE: "Alla kan lära sig motionera"

8.12.2014 

Christine Suvanto är utbildad till att hjälpa människor att orka och må bättre. Det här gör hon bland annat genom att lära människor att motionera.

Förutom att Christine Suvanto är ordförande för Hangö IK:s friidrottssektion och Svenska Finlands Idrottsförbund är hon också mental coach.

Tanken är att få människor att själva vilja och framför allt vara villiga att motionera, berättar Suvanto.

- Jag lär människor att motionera genom att vara nyfiken och utmanande. Jag frågar: Varför vill du motionera? Ofta när motionerandet inte lyckas beror det på att det är någon annan som tycker att du borde motionera eller att du känner att du måste motionera för att alla andra också gör det.

- Det finns någon gren som var och en kan brinna för. Då du vet varför du vill motionera och vilken målbild du har är det lättare att göra en plan på hur du ska gå till väga.

Du sitter själv på de rätta svaren

En mental coach ger alltså inte tips utan ställer i stället de rätta frågorna påpekar Suvanto.

- Om jag ger tips ger jag sådana svar som kommer från min egen värdegrund. Det är inte meningen. Det som gäller är att jag ställer frågor till dig. Många gånger tror du i slutändan att det är jag som har kommit med råd och tips, men faktum är att det är du själv som har kommit fram till svaren.

För att hålla upp motivationen är det viktigt att fira när man nått ett mål.

- Det är inte så lätt att hitta motivationen om du aldrig har motionerat tidigare. Många har traumor från skolidrotten. Vi är också lämpade för olika saker. Kordinationen kan vara svår för någon och uthålligheten för någon annan. Om man inte har motionerat på länge är det ett stort steg att ta. Det är ganska tufft. Därför är det viktigt att veta var din utmaningsgräns går. För en del är det en enkel match att springa tio kilometer medan det för andra är en vinst att ta sig ut genom dörren.

Tidsbrist är ingen ursäkt

Ofta klagar folk att de helt enkelt inte har tid att motionera. Den ursäkten köper inte Christine Suvanto.
- Tid är det mest jämlika som finns här i världen. Allt handlar om ditt eget val. Hur villig är du att motionera? Det är inte bara att man vill utan man måste också vara villig?

Hur ska man då motivera folk att ta sig ut då det är mörkt och dåligt väder?

- Du ska ha små morötter. Räkna julstjärnor i fönstren eller bestäm dig vilken belöning du får då du varit ute och motionerat. Man ska lura sig om det känns behagligt att göra det.

Ordföranden för SFI ska ha koll på hela Svenskfinland

Suvanto har runt ett år varit ordförande för Svenska Finlands idrottsförbund. Hon är nöjd över året som gått.

- Tiden har gått snabbt. Jag hade inga förväntningar då jag blev ordförande. SFI har ju en alldeles vansinnigt fin säsong bakom sig. Aldrig tidigare har säsongen varit så fin som den här. Det gäller inom alla idrottsformer.

Att ha koll på allt är absolut den största utmaningen för ordföranden för SFI.

- Man ska vara insatt i allt. Där är det ju väldigt viktigt att de olika råden håller mig informerad. Svenskfinland är stort och jag vill verkligen vara med på kartan oberoende vad det gäller.


YLE: Finlandssvenska idrottare kan bli ännu bättre

28.7.2014

Christine Suvanto som är ordförande för Hangö IK:s friidrottssektion och styrelseordförande för Svenska Finlands Idrottsförbund.

- Första halvåret har mera gått till att komma in i sysslan och att efterträda Kjell Krook som varit ordförande i 34 år. En annan viktig sak har varit att få vår nya sportchef Petra Stenman installerad i sitt jobb, säger Christine Suvanto.

- Mitt jobb går ut på att organisera det hela och se till att allting löper. Sportchefen är ute på fältet, men så behövs det kansliarbete och strategier. SFI har klarat sig otroligt bra om man tänker att den finlandssvenska befolkningen är fem procent i Finland och på FM-nivå har vi tagit ungefär femton procent av medaljerna.

- Jag tror att det mycket den där familjekänslan, som till exempel det att våra stora stjärnor deltar i tävlingar och olika läger och gör precis samma saker som de här unga lovande idrottarna. Det gör att man får idrotta med de här förmågorna, säger SFI-ordförande Christine Suvanto.

- Det här är helt fantastiskt.

"Alltid kan vi bli bättre"

På frågan om vi finlanssvenskar kan bli ännu bättre, svarar Christine Suvanto så här:

- Absolut. Alltid kan vi bli bättre. När jag ser alla dessa ungdomar som idrottar nu vet jag att det kommer att ske.

Cykling, friidrott, kraftsport och simning

Svenska Finlands Idrottsförbund har fyra grenar på sitt program (cykel, friidrott, kraftsport och simning), men visst har man andra grenar också. Dessa har egna förbund.

- Till exempel gymnastik, friidrott, skidning och orientering som underlyder Finlandssvenska Idrott. De här har, kanske av tradition, hållit ihop och de passar ganska bra ihop, säger Suvanto.
Hon säger att SFI är ett förbund som finns till för hela Svenskfinland och ingalunda är huvudstadscentrerat på något vis.

- Vi finns nog närvarande ända från Österbotten, via Hangö till Östnyland. Vi är en stor familj, där alla diskuterar och alla är representerade, säger hon och nämner fördelningen av ordförandeposterna som ett bra exempel.

Christine Suvanto är från Nyland, första viceordförande Johan Storbjörk är från Österbotten och andra viceordförande Christian Jansson från Åland.

- Jag har arbetat för öppenhet och samarbete. Bara det kommer idéer så lyssnas det nog.

"Sea Horse Week är fint"

Som Hangöbo har Christine Suvanto förstås sett och upplevt det stora hästevenemanget Sea Horse Week som avslutades på söndagen.

- Det är ett otroligt ståtligt och fint evenemang. Vi brukar bjuda gäster till Hangö just det här veckoslutet för att de ska få se hur trevligt det är, säger hon.


YLE: Christine Suvanto om ledarskap, balans och "bara vara"-tid

24.7.2014

Christine "Tina" Suvanto valde tidigt att lämna sitt eget tävlande i friidrotten för att istället senare ägna sig åt att leda och träna andra. Numera är hon förbundsordförande för Svenska Finlands Idrottsförbund, SFI. Den första kvinnan på den posten.

Christine Suvanto är för många känd från sina många år som ledare i Hangö IK. Sedan ett halvår tillbaka är hon den som dessutom leder Svenska Finlands Idrottsförbund. Hon är den första kvinnan att leda SFI, något som hon inte tänkte så mycket på då det stod klart att hon blev ordförande.

- Nej, det hade jag inte tänkt på. Jag tänkte främst på vad mina styrkor är och vad jag kan bidra med. Det är en stor ära och ett stort ansvar att bli vald till ordförande för ett 100 år gammalt framgångsrikt förbund.

Ledarskap intresserar Suvanto mycket. Sidan om sina åtaganden inom friidrotten arbetar hon full tid med mental träning, coaching och coachutbildning. Balans är viktigt för henne. Hur når man då bäst någon slags balans i den vardagliga stressen?

- Genom att göra det man brinner för. Mycket av vår tid går åt till sådant "man borde" göra, istället för att en stund stanna upp och fundera över vad jag verkligen vill göra, vilka är mina värderingar och styrkor. Då man vet det går det också lättare att prioritera det vi sysslar med och lämna bort sådant som egentligen inte ger oss något.

Att vara närvarande i det vi gör, det vill säga att då vi tränar eller arbetar, gör vi det till 100%. Det betyder att både kropp och knopp är på plats. Då vi har ledig tid har vi också ledigt till 100%. Det är viktigt att också våga planera in "bara vara"- tid och att tillåta oss njuta av den med gott samvete.

Finsk friidrott mår bra

För tillfället går det bra för finsk friidrott. Under sommaren har många fina resultat uppnåtts av olika idrottare och med EM i Zürich inför dörren är det många som börjar tala om medaljer. Vad är hemligheten kring dessa framgångar och på vilket sätt har SFI varit med och påverkat denna utveckling?

- "Hemligheten" är att tänka långsiktigt och målmedvetet, vilket jag tycker SFI är bra på.

Suvanto lyfter också fram klimatet inom SFI som en framgångsfaktor. Lägerverksamheten där lovande juniorer får träna tillsammans med erfarna och framgångsrika idrottare bidrar också till utvecklingen. Flera framgångsrika idrottare, som till exempel Mikaela Ingberg, Conny Karlsson, David Söderberg och Johan Meriluoto, fungerar dessutom som tränare och förebilder.

- SFI är som en stor finlandssvensk familj med många duktiga tränare och idrottare.

Två-årigt ordförandeskap

Christine Suvanto har ett ordförandeskap som sträcker sig över två år. Två år då hon som förbundsordförande skall försöka se till att fortsätta driva den positiva utvecklingen framåt.

- För mig är det viktigt att idrottarna och tränarna får ägna sin tid och resurser på träning och tävling i lugn och ro. Sen ska förbundet backa upp och stöda på bästa möjliga sätt.

Som ledare är det viktigt att ha klara mål och spelregler. Som idrottsledare ser Suvanto det som mycket viktigt att man intar ett coachande förhållningssätt som innebär att möjligheter ses och lyfts fram. Det gäller att hitta en balans mellan att agera som stöd och också våga lita på att ens adept klarar uppgiften. En inte helt enkel uppgift för en tränare
.
- Det är otroligt viktigt att adepten och tränaren tillsammans sätter klara mål. Målet ska vara tillräckligt stort och utmanande så att det känns pirrigt och motiverande att arbeta mot målet, inte för lätt och inte för svårt. Där är tränarens roll viktig, att våga utmana idrottaren passligt.

Suvanto menar att det ibland kan vara för mycket fokus på ett delmål som till exempel en biljett till EM eller VM. När delmålet har nåtts så sker det en urladdning som i sin tur ibland leder till att prestationen på värdetävlingen, EM eller VM, kan bli en besvikelse. Därför, menar Suvanto, är det viktigt med ett stort mål som sedan delas upp i många motiverande delmål.

Jämlikhet

Inom idrotten diskuteras ofta jämlikhet. Idrott handlar idag mycket om resurser. Resurser som reda pengar men också tillgång till, och möjligheten, att kunna satsa på sin idrott. De flesta är överens om att alla skall kunna erbjudas samma möjligheter inom idrotten, men är det verkligen så att alla har samma möjligheter? Att kombinera elitidrott, utbildning och arbete är svårt. En utmaning som Christine Suvanto är väl medveten om

- Under mitt första halvår som förbundsordförande har jag haft möjlighet att bekanta mig med simningen och lagt märke till hur svårt det är att kunna erbjuda simning som ett alternativ för alla. Hallhyrorna är dyra och träningstiderna är begränsade och för att nå framgång i simning krävs otroligt många träningstimmar.

Risken med detta, som Suvanto ser det, är att Finland riskerar gå miste om många talangfulla simmare då kostnaderna skjuter i höjden. Däremot ser hon ljusare på saken då man tittar mot friidrotten.

- Friidrotten är rätt jämlik speciellt för de yngre idrottarna. Den som vill friidrotta har ekonomiskt möjligt att friidrotta. Friidrott kräver ingen dyr utrustning då man börjar.Borgåbladet: Första kvinnan vid klubban leder SFI:s strategiarbete

13.3.2014

Västar Nyland: Sjuttonde ordföranden är en kvinna

8.3.2014

Svenska Finlands Idrottsförbund SFI fick vänta över hundra år innan det blev dags för en kvinna att leda förbundet. Vid årsskiftet tillträdde Hangöbon Christine Suvanto som den sjuttonde ordföranden.

- Jag tyckte inte det var något märkligt då jag valdes till posten i oktober, jag fokuserade bara på själva uppgiften som kändes spännande. Det var efteråt som det blev uppståndelse för att SFI fick sin första kvinnliga ordförande, säger Christine Suvanto på hemmaplan i Furuvik i Hangö.

Ledorden för sitt agerande som en påverkare i idrottsvärlden har hon redan tänkt ut. Samarbete och öppenhet ska prägla verksamheten och beslutsgången. Det betyder att alla i förbundet, från idrottarna ute på fältet till funktionärer och beslutande organ, ska ha samma mål för ögonen.

- Jag hoppas att folk kommer fram när vi träffas ute på fältet och berättar om sina visioner och idéer, så kan vi tillsammans diskutera dem vidare, säger hon.

SFI har fyra verksamhetsområden: simning, cykling, kraftidrott och friidrott, som leds av var sitt råd. Förbundsstyrelsen håller i trådarna och drar upp riktlinjerna för verksamheten.

Nya visioner

En ny strategi för de kommande åren håller på att ta form och den nya ordföranden har varit med och format visionerna.

- När valet av mig till ordförande var klart blev jag ombedd att delta i strategiarbetet. Det var ju naturligt eftersom tänket kommer att prägla verksamheten på alla plan under min ordförandetid, säger hon.

SFI:s idrottsstrategi har fyra genomgripande visioner. Den första säger att tävlingsidrott är ett meningsfullt val och ett utmanande och uppskattat alternativ för en motiverad individ. Den andra visionen slår fast att kunnandet inom finlandssvensk tävlingsidrott ska samlas över grengränserna och fördelas effektivt. Medlemsföreningarnas barn och unga är föremål för vision nummer tre, som betonar att idrott och motion är en central del i SFI-familjernas vardag. Slutligen konstateras det i vision nummer fyra att SFI:s idrottsgrenar och idrottarnas strävan att nå toppen uppskattas av den stora allmänheten.

Christine Suvanto tycker att verksamheten inom SFI präglas av många betydelsefulla insikter - viktigast är kanske att de olika grenarna har en mycket stor respekt för varandra och att idrottarna i olika grenar känner att de tillhör samma stora SFI-familj.

- Rådsordförandena för de fyra grenarna är mycket insatta och inspirerande och brinner för sin gren och sina idrottare. Det uppskattar jag verkligen, säger hon.

Idrotten ska vara accepterande

Arbetet inom SFI går i högsta grad ut på att hjälpa och stöda medlemsföreningarna, där de unga idrottarna växer upp. Det arbetet är inte främmande för Christine Suvanto, som leder HIK Friidrott.

- Jag valdes faktiskt till första kvinnliga ordförande också inom 100-åriga Hangö IK och vet hur man jobbar tillsammans. Jag njuter av att se barnen röra på sig och tycker att föreningens roll att sporra dem är oerhört viktig. Dessutom understryker jag att idrotten ska vara accepterande och utgå från att alla är duktiga och har talang - olika slags talang, som vi tränare ska hitta och locka fram.

Att HIK Friidrott har två framgångsrika idrottare i sina led, höjdhopparen Linda Sandblom och häcklöparen och sprintern Jonna Berghem, är Christine Suvanto mycket glad för.

- De yngre har förebilder att ta modell av på hemmaplan, det betyder mycket. Jag blir så glad när jag ser Linda och Jonna skriva autografer till de unga idrottarna. Det gör de så naturligt och de är med utan att vara kaxiga på sig.

Glasskiosk ger inkomster

HIK Friidrott är inte bara stolt över idrottarnas framgångar, föreningen kan också hjälpa dem ekonomiskt med bidrag för att träna och tävla. Ärevarvet är en viktig inkomstkälla, likaså glasskiosken på Bulevarden som ger ett tillskott i kassan, åtminstone om sommaren är varm och solig.

Kiosken ger samtidigt sommararbete åt 14 ungdomar, många är idrottare från HIK:s egna led.

- Det är inte så lätt för unga att få sommarjobb i Hangö, i synnerhet inte ett jobb som tar hänsyn till träningar och tävlingar. Man kan ju inte stå och sälja fem timmar i en kiosk om det är tävling följande dag, då är man inte i tävlingsform. Så arbetsturlistorna görs upp på idrottarnas villkor, säger Christine Suvanto.

Stafettkarnevalen har stämning

Toppidrottare har Christine Suvanto inte själv varit fast hon som barn och ung sysslade med många former av friidrott i Lappvik, där hon växte upp. Sport och idrott har alltid varit delar av livet och som vikarierande lärare har hon lett tävlande skolbarn på Stafettkarnevalen.

- Jag har alltid varit förtjust i Stafettkarnevalen. Stämningen, dofterna, hejaropen och spänningen gör karnevalen till ett enastående idrottsevenemang i Svenskfinland.

Nu för tiden är det långpromenader, simning och vattengympa som håller henne i form.

- Jag kan gå en 15-17 kilometers stavgångslänk här längs stränderna i Hangö. Med det fyller jag på mitt energiförråd och jag tycker lika mycket om att promenera när vädret är halvdåligt, blåsigt eller kyligt.

Att vandra ensam känns inte olustigt för Christine, men hennes man Tom brukar ofta följa med som promenadsällskap. Honom träffade hon redan i unga år.

- Det var på ett skriftskolläger och vi var femton år. En kompis frågade chans på honom för min räkning utan att jag visste om det. Jag blev förstås arg för jag har alltid gjort saker själv. Kompisen svarade att han tyckte att vi skulle passa så bra ihop. Sedan dess har vi varit tillsammans.

 

BAKGRUND

Christine Suvanto

  • Ålder: 49 år. "Jag är en kvinna i mina bästa år".
  • Familj: Mannen Tom och barnen Sophie 21, Fredric 19 och Corinne 13. "Familjen ger min energi och är mitt stora hjärta".
  • Jobb: Arbetar som professionell Coach (ICF), Mental Coach och fysisk tränare. Har ett eget företag i branschen.
  • Hobbyer: Att läsa, gärna deckare som avkoppling och slukar böcker om personlig utveckling. Resor, deltar i april i idrottarnas träningsresa till Puerto Rico på Gran Canaria, där hon tänker vandra.
  • Känsla för Hangö: Ger avkoppling och inspiration, hav och natur är viktiga. Sommarens turistparadis förvandlas på vintern till en småstad som ger frid och ro i sinnet.
  • Tankar om kvinnodagen: Vi kvinnor ska hålla ihop, bjuda på varandra, skryta med varandra och nätverka tillsammans.


Kuriren: Vi har massor av outnyttjad kapacitet

19.2.2014

TV: SFI ordförande

21.1.2014

Se på YLE Arena intervju med SFI ordförande Christine Suvanto i TV programmet Min morgon 20.1. kl 8:00


http://areena.yle.fi/tv/2111329


Radio: Coaching inom idrotten

8.11.2013


Ny SFI-ordförande: unga bör hitta den inre glöden inom idrotten

Hangöbon Christine Suvanto är nyvald ordförande för Svenska Finlands Idrottsförbund och tillträder vid årsskiftet. Hon talar varmt för samarbete och också för en sporrande coachning - något som inte alla gånger fungerar i dagens Finland.


Christine Suvanto är ny SFI-ordförande

Suvanto tillträder som ny ordförande för Svenska Finlands Idrottsförbund och är den första kvinnan som leder förbundet.

Suvanto, som också är ordförande för Hangö IK:s friidrottssektion, vill inom SFI jobba för öppenhet och samarbete.

- Samarbete har varit min starka sida. Det gäller att samarbeta över gränser, både över idrotts- och kommungränser, säger hon.

SFI-uppdraget finns med i Christine Suvantos liv vid sidan om hennes vanliga jobb, coachning. Hon talar varmt för att lyfta upp det positiva inom idrotten och mental träning.

- I stora världen fokuserar man på hur idrottare lyckas, då man till exempel videofilmar dem. Men här går vi ofta in för att hitta alla fel i atället. Då förstärker vi det negativa istället för det som går bra. Att stärka de lyckade stunderna är det som mental träning går ut på, säger hon.

Många unga slutar i dag att idrotta av olika orsaker och det skapar problem inom sportvärlden. Fenomenet kallas drop out. Suvantos recept är att skapa trivsel.

- Om man trivs i sin grupp så är det en trevlig grej att komma på träningar och då fortsätter man. Men det gäller att arbeta på det här, att hålla gruppen levande och ha nya utmaningar för de unga, säger hon.

Viktigt är också att få ungdomarna motiverade och ta reda på varför de egentligen vill idrotta.

- Oftast säger de att de vill nå framgång. Men varför vill man nå framgång, vilken är den underliggande orsaken, vad brinner de för? Att hitta den inre glöden är viktigt.

Här har tränarna en stor roll.

- Tränaren bör ta reda på vad varje individ brinner för eftersom det varierar från individ till individ, det gäller att göra det också trots att det är en lagsport. I ett lag kan det finnas en spelare som kanske inte är den skickligaste, men som istället får ett lag att må bra.

För att nå framgång räcker det ändå inte med att bara ha en sporrande tränare, idrottarna behöver ett stort nätverk omkring sig, exempelvis stöttande föräldrar.


http://svenska.yle.fi/artikel/2013/11/08/ny-sfi-ordforande-unga-bor-hitta-den-inre-gloden-inom-idrottenYLE: SFI ordförande

28.10.2013

Suvanto vald till SFI-ordförande som första kvinna.

Svenska Finlands Idrottsförbund valde på lördag Christine Suvanto till ny ordförande. Suvanto, som är HIK-friidrottens ordförande, är den första kvinnliga SFI-ordföranden.

Hangöbon Christine Suvanto var på lördagen glad över att ha blivit vald till SFI-ordförande.

- Jag ser fram emot de kommande två åren som ordförande för ett så livskraftigt förbund som SFI, det är en ära att få hålla i ordförandeklubban,säger Suvanto som tillträder vid årsskiftet.

Sittande ordförande Mikael Paul hade undanbett sig omval och tycker det är roligt då nya vindar blåser i förbundet.

- Det känns tryggt att lämna över verksamheten, säger Mikael Paul.

SFI:s höstmöte ordnades i samband med storlägret för över 250 av förbundets aktiva idrottare.

 http://svenska.yle.fi/artikel/2013/10/26/suvanto-vald-till-sfi-ordforande-som-forsta-kvinnaCoachCompanion till Finland

19.8.2013 

CoachCompanion är ett av Sveriges äldsta coachföretag och ett av de få företag i Sverige som fått förtroendet från ICF att certifiera våra kursdeltagare på både ACC och PCC-nivå, sk. ACTP (Approved Coach Training Program). Med vår långa erfarenhet står vi för gedigen kunskap och kvalitet. Professionalism är ett av våra kärnvärden.  Det andra är Passion. Vi älskar det vi håller på med och vi känner oss djupt hedrade när våra kursdeltagare och klienter uppskattar oss inte bara för professionalism utan även för värme, generositet, engagemang och trovärdighet.

I Finland har vi idag Christine Suvanto och vår ambassadör Ussa Vilhjálmsdóttir som kommer att ansvara för CoachCompanion fortsatta verksamhet med utbildningar både på svenska och finska.

Tilläggsinformation:

christine.suvanto@coachcompanion.fi

www.coachcompanion.seSDI weekend 27-28.4.

16.3.2013

Lär känna Dina styrkor

Hur fungerar Du vid konflikt?

Tid: 27-28.4.2013 (lö kl 9.30 - 20, sö kl 9 - 16)
Plats: Sjömansro, Lappvik
Pris: 255 euro (inkl kaffe/te, lunch, mellanmål, material)
Anmälning: senast 9.4.2013 
christine.suvanto@positivelife.fi

SDI? Strength Deployment Inventory dr. Elias H. Porter

- Vill Du lära känna Dina egna styrkor?
- Vill Du förbättra Dina relationer till andra
människor?
- Största delen av de dagliga konflikterna kan
undvikas, vill Du lära Dig hur?
- Vilka värderingar driver Dig?
- Är någon av Dina styrkor överdrivna?
(lär Dig använda styrkorna i rätt proportion)
- Vad driver andra?
- Vill du lära Dig mera om
andra människors värderingar?

Egen inventering, diskussioner, praktiska övningar, reflektioner, 
par- & grupparbeten mm

Lär känna Dig själv och andra!

Välkommen med!     StressFRI söndag 21.4.

15.3.2013 

Tid: sö 21.4.2013 kl 9 - 18
Plats: Sjömansro, Lappvik
Pris: 95 euro (inkl kaffe, lunch)
Anmälning: senast 2.4.2013 
christine.suvanto@positivelife.fi

STRESS?

Vad är stress?
Vad stressar just Dig?
Vad kan stress leda till?
Tid? Glädje?
Finns det en väg ut? JA!!!
Mina värderingar?
Fastställa MÅL mina mål i livet
- Vad vill JAG?
- När?
- Första steget?
Diskussioner, övningar, avslappning, grupparbeten mm

Bli herre över Din egen tid!

Välkommen med!Hyvän Olon Päivä 17.3. Hangossa

12.3.2013  

Positive Life Solutions osallistuu su 17.3.2013 Hangon kaupungin talolla järjestettävään Hyvän Olon Päivään. 

Tule keskustelemaan miten voit toimia ja jaksaa paremmin Mentaalisen valmennuksen avulla tai tutustumaan SDI - Personal Strengths työkaluun. Stressitön viikonloppu, kiinnostaako? 

Tervetuloa!


Föreläsning, Vad är Mental träning?

2.3.2013    

Jag håller en föreläsning om Mental Träning 3.3.2013 kl 12-14 i Astreas spegelsal. 

Om du är intresserad av att veta mera om Mental träning (vad, hur, för vem, varför) välkommen med! 

Föreläsningen arrangeras i Hejdi rf:s regi, läs mera på www.hejdi.fi.


Nya hemsidor!

31.12.2012

Nu är det lätt att ta kontakt med mig i såväl små som stora ärenden. 

Via hemsidorna finner du tilläggsinformation om vad jag kan stå till tjänst med och aktuella händelser.
Nya kontoret öppnat

22.8.2012  

Välkommen till 

Positive Life Solutions
Baderskevägen 6b 
10900 Hangö

Christine Suvanto, Mental Coach!

12.5.2012

300 läsnäopiskelutunnin ja miltei yhtä monen etätunnin jälkeen, valmistuin Mental Coachiksi 12.5.2012. Tavoitteena minulla on auttaa ihmisiä (nuoria/vanhoja, naisia/miehiä) jaksamaan ja toimimaan paremmin.

Integroitu Mentaalinen harjoittelu sopii kaikille, joilla on haaveena kehittyä ja kasvaa ihmisenä. Olisiko nyt sopiva aika ensimmäistä kertaa harrastaa liikuntaa (tai pidemmän tauon jälkeen aloittaa liikkumisen uudestaan). Ehkä haluaisit enemmän vipinää elämääsi vai tunnetko juoksevasi oranvanpyörässä eikä aikaa ole mihinkään 

- OTA YHTEYTTÄ MINUUN!